sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
72
down
down
26
heart
heart
135

Бащата на морския туризъм

Преглеждания: 128Преглеждания на ден: 1

Сезонът на летния туризъм прекрачва своя край, но днес ще ви потопим в няколко истории за това как се е зародил в България преди около 60-70 години. Зад това начало стои Петър Дойчев, известен още като бащата на българския туризъм.

Петър Минчев Дойчев е роден на 19-ти септември през 1924 г. в Бургас в семейство на заможни българи. Той завършва немското училище в родното си място през 1934 г., а през следващата година е зачислен във въздушните войски и прекарва около една година в сражения срещу Германия в Трети украински фронт. След завръщането си в България записва в Търговската академия във Варна, която завършва през 1948 г. Същата година започва работа в сладкарница ,,Палма”, която наскоро била преотстъпена на ,,Балкантурист” и горе-долу в този период от живота на Дойчев се зараждат неговите големи успехи в областта на туризма.

Дойчев споделя, че един ден дошли двама души и го взели от работата му, след което го завели да се срещне със самия Георги Димитров. Политикът му казал, че заедно ще правят туризъм в България. Така същата година Петър Дойчев посрещнал първата група туристи, състояща се от 800 чехи. Малко след това започнал и строежът на първия нов хотел за ,,Балкантурист” – хотел ,,Роза”, чийто управител става именно днешния герой. Хотелът се намирал в първия курортен град – ,,Св. Св. Константин и Елена”. Няколко години по-късно излиза постановление да се разшири курорта и да започне да се строи ,,Златни пясъци”.

Историята около откриването на първия хотел в новия курортен град Златни пясъци  е много интересна. Дойчев споделя, че поради липса на питейна вода, хотелът е трябвало да бъде измит с морска. Така в индийска нишка носели от морето, което тогава било доста чисто, кофи с вода, за да мият покъщнината. Отделно имало втора бригада помощници, които с кърпи избърсвали солта, след като водата изсъхнела. Въпреки препятствията обаче на 30 юни 1957г. хотел ,,Лилия” успешно посреща първите си гости.

Скоро бива назначен за началник на отдел Международен туризъм в курорта Златни пясъци, а само 4 години по-късно и за началник на Дирекция Международен туризъм в град Варна.  Това е отново бурен период в живота му, който отдава изцяло на морския туризъм в България. Приключенията му не спират, като едно от най-запомнящите се е откриването на минерална вода в Златни пясъци. Историята, която Дойчев споделя е следната. В един от хотелите в Златни пясъци били отседнали бивши офицери. Когато парите за престоя им свършили, те решили, че искат да останат още десет дена. Точно тогава е имало недостиг на вода за курорта обаче и посетителите решили да предложат на Дойчев да удължат престоя си, а в замяна да намерят вода. Сделката била приета и мъжете започнали работа. В процеса на копаене ударили камък ,с  който мъчително успели да се справят. Изведнъж се образувал огромен гейзер, след което се появила минерална вода. Така благодарение на тях се установило, че в Златни пясъци има минерални извори.

Това са само част от многото препятствия и приключения, през които Петър Дойчев преминава. Той отдава 70 години от живота си като работи за развитието на големите туристически комплекси в България и обучаването на нови кадри в тази област. Дойчев несъмнено е човек, който не само поставил основите на българския туризъм, но и помогнал за цялостното му изграждане. Неговият труд не остава незабелязан и през 2010 става носител на орден Стара планина – първа степен, заради заслугите си в развитието на туризма. Няколко години по-късно бива удостоен със званието ,,Почетен гражданин на Варна”. И така на 94-годишна възраст Петър Минчев Дойчев напуска този свят на 7 август  2019г.

Дата на пост

19 октомври, 2022

Сподели

Дата на пост

19 октомври, 2022

Сподели

Напиши коментар