sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
72
down
down
26
heart
heart
135

„Бъдещето на България“

двойка в народни носии, стои на паднало дърво
Преглеждания: 100Преглеждания на ден: 1

Подборът за първа публикация от поредицата бе наистина труден.  Асен Великов разполага с галерия от над 250 кадъра, пресъздадени по впечатляващ начин от малки и големи представители на родното изкуство. След като стеснихме кръга от споменатите вече 250, изборът ни падна именно върху тази.

„Кадърът е от Рожен и е заснет през 2016-та година. Бай Стою Чонгаров свиреше на гайдата, а Мария Бечева пееше. Той е на 88, а тя на 12 години. Накрая, след настръхващата родопска песен, се наведе и й целуна ръка. Невероятен момент и невероятен жест. Това си остава и до днес един от най-силните ми и любими кадри“ – разказва Асен.

Заснетият момент определено е впечатляващ, а посланието, което носи е огромно. Не можем обаче да не отчетем великолепната изработка на картината – дело на Julia Buzilova.  Интересен е и начинът, по който снимката достига до нея. Инициатор се оказва Станимир Георгиев от Фондация „БЪЛГАРИН“. Подготвящ поредната си благотворителна инициатива, той организира изложбата „НосиЯ до сърцето си“. Виждайки кадъра, се заема със задачата да го превърне в картина – желае тя да е част от предстоящата изложба.

„Това е една от знаковите снимки на Асен. Тя е докосваща и запомняща се. Няма нужда от коментар – просто те грабва. Алюзия е на българското минало, настояще и бъдеще.“ – споделя пред нас своето възхищение Станимир. Той измисля и името й – „Бъдещето на България“.

Впоследствие картината допринася за успеха на „НосиЯ до сърцето си“. Събрани са 6 850 лв, с които биват закупени народни носии и инструменти. Дарени са на 5 фолклорни училища от цялата страна. Подпомогнат е и Институтът за етнология и фолклористика към БАН.

Отново, връщайки се към кадъра, се замисляме за обединяващата сила на изкуството. Както и за силата на българщината, която в случая го вдъхновява. Ако снимката, превръщането й в картина или благотворителната инициатива ви е докоснала – то споделете я.  У нас се осъществяват наистина много проекти – достойни за гордост и признание. Но както често казваме – за да ги оценим, първо трябва да научим за тях.

Повече информация за предстоящите благотворителни инициативи на Фондация „БЪЛГАРИН“ можете да откриете на страницата им.

Ако желаете да се запознаете с творчеството на Асен Великов, то посетете неговия профил.

Дата на пост

15 октомври, 2022

Сподели

Дата на пост

15 октомври, 2022

Сподели

Напиши коментар