sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
72
down
down
26
heart
heart
135

Българският лъв

Преглеждания: 154Преглеждания на ден: 2

Наричат го Българския лъв. И това не е случайно…

За първи път в историята на картинга българин печели световната титла.

Никола цолов със световна купа от картинг състезание

 Роденият в София Никола Цолов е шампион на планетата и печели състезание след състезание. Той е най-успешният роден пилот, а е… едва на 12 години. Да, точно така – 12-годишното момче е първият българин, качил се на световния връх в спорта. Както е известно, всички велики пилоти от Формула 1 са започнали с картинг и са продължили като автомобилни състезатели. Такава е и мечтата на Никола, а той не пести усилия, за да я осъществи.

„Рaзбрaх, чe зa дa пoстигнa целта си, трябвa дa нe сe прeдaвaм, дa сe изпрaвям oтнoвo, нeзaвиcимo oт вcичкo. Дa cлушaм cърцeтo cи и дa иcкaм oщe. Дa вярвaм, чe cи cтрувa“ – изрича пламенно той.

Семейството му го подкрепя напълно и го следва по пътя към целта. Спрямо своите възможности осигурява най-доброто за него. Майка му разкрива, че от две години е безработна, за да се нагоди към графика на детето си и да е неотлъчно до него.

„Инвестирахме всички средства, които имахме, за да може да тренира. Миналата година имахме един спонсор. Търсим подкрепата на държава, на приятели и фирми. Вярвам, че има начини да се намерят пари за талантливите деца“ – споделя тя.

Никола Цолов и неговия треньор на световното по картинг

А талантът на Никола е изумителен. Наскоро той беше поканен да проведе тридневни тренировки в Испания от отбор, свързан с Фернандо Алонсо – победител в 32 състезания. Самият той наблюдава тренировките и остава впечатлен. Организира се състезание, което нашето момче безпроблемно спечели.

„Нещата, които той може да направи на пистата, съм ги виждал в много малко други хора, не само деца, но и възрастни. Чистата скорост в този спорт не значи нищо, ако не знаеш как да я контролираш“ – разказва Николай Върбицалиев, картинг треньор.

А Българският лъв продължава да печели състезание след състезание, прославяйки родината ни в този не особено популярен спорт у нас. Целенасочен, трудолюбив, талантлив. Това е той – Никола Цолов.

Дата на пост

23 септември, 2022

Сподели

Дата на пост

23 септември, 2022

Сподели

Напиши коментар