sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
71
down
down
26
heart
heart
135

Челе ди Булгария

Преглеждания: 150Преглеждания на ден: 3

Знаете ли, че…

В Южна Италия се намира община, носеща името Челе ди Булгария. В буквален превод това означава „Българските килии“. Питате се как така и откъде идва името? Нека ви обясним.

централен площад на Челе ди Булгария

През 7-ми век Велика България бива нападната от хазарите. Кан Алцек, четвърти син на хан Кубрат, напуска родната земя и заедно с над 10 000 българи се заселват в Италия, в района Молизе – днес административен регион с население от над 330 000 души. Избират това място, не само заради благоприятния климат, но и поради факта, че в района нямало подготвени войници. По това време местното население било атакувано от тогавашните араби – сарацините и Кан Алцек решава да се установят именно там, за да могат да ги защитят. Спират арабските набези и подпомагат местността да се развие и културно, и икономически. Смята се, че името на селото (и село, и община носят това име) произлиза от легендата за манастир, в който служели български монаси.

българското общество в Челе ди Булгария

Интересното е, че и до днес жителите на Челе ди Булгария пазят спомена за българските си прадеди, чиито потомци са. По инициатива на кмета ежеседмично в училищата децата учат по 2 часа български език. Изучават не само историята на Кан Алцек, но и на други велики наши сънародници. Въпреки че са италианци, те с гордост носят българския си произход. Освен това вплитат името на страната ни в своите имена. Едни от най-популярните фамилии в региона от векове насам са Булгарини, Булгарели, Булгаручи и Булгаро. Провежда се и ежегоден събор, на който се играят хора, хората са облечени в носии и се приготвят български традиционни ястия.

През юни 2016-та година в Челе ди Булгария е издигнат паметник на кан Алцек. Монументът е символ на признателност и уважение, както и показва добрата историческа памет.

А ти знаеше ли този факт?

Дата на пост

23 септември, 2022

Сподели

Дата на пост

23 септември, 2022

Сподели

Напиши коментар