sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
71
down
down
26
heart
heart
135

Черният септември за мини „Бобов дол“

Преглеждания: 250Преглеждания на ден: 1

Д атата е 1-ви септември, а годината 1977-ма. Една на пръв поглед обичайна работна смяна в рудника „Иван Русев“ – Бобов дол се оказва последна за 10-ма миньори и преобръща изцяло живота на десетки замесени. Над 20 души са ранени, 90 са разпитаните свидетели, а денят е обявен за Национален траур. Как обаче се стига до този момент?

Нека започнем хронологично. В края на лятото през ’77-ма трети участък от радомирския рудник „Иван Русев“ остава затворен за цял месец. Причината – миньорите очевидно са искали да оползотворят последните горещи дни и излизат в отпуск. За жалост обаче, докато те се наслаждават на почивката си, в участъка (поради липса на работни дела) се увеличава многократно концентрацията на взривоопасния газ метан. За справка тук ще споменем, че за да бъде той в допустимите норми, концентрацията му не трябва да надвишава 2 (два)%.

горяща свещ

Така стигаме и до катастрофата на 1-ви септември, ознаменувала трагично и първия работен ден на служителите след летния отпуск. Точно в 10:50 ч. сутринта насъбралият се газ експлодира, а неколцина от миньорите остават затрупани. Сигнал за бедствието е подаден към 13:00 ч. на обяд, а за кратко време изходите на мината са обградени от близки на служителите. Шокът и паниката са повсеместни – никой няма яснота нито колко на брой са затрупаните, нито и кои са те.

Равносметката в края е катастрофална – загиналите са 10-ма, от които 7 издъхват на място, а 3-ма губят битката със смъртта в „Пирогов“. Фактите, които установява следствието, карат всеки трезвомислещ да настръхне – оказва се, че миньорите са пратени на сигурна смърт, а концентрацията на метан във въздуха след взрива е около 15%. Като вероятни причини за експлозията още се изтъкват разхерметезирания и изпратен за ремонт (но върнат в работен режим от началника на смяна) локомотив, както и намерените у миньорите запалки, цигари и ел. часовници. Под наказателна отговорност попадат 8 длъжностни лица с присъди от 3 до 10 години.

За жалост, това не е единственият случай, в който по това време на годината и на това място се случват подобни трагедии, камо ли пък за цялата история на мини „Бобов дол“. Две години по-късно – този път на 4-ти септември, живота си губят 6-ма служители на МВР, загинали по време на изпълнение на служебните си задължения в опит да потушат избухнал пожар. Най-пресният случай от този черен 9-ти месец датира от 2017-ма. По обяд смъртта си намира миньорът Васил Кьосев, върху когото пада камара въглища, докато той пробива дупки с машина.

От отварянето на мини „Бобов дол“ пък има регистрирани 11 трагедии, при които са загинали общо 62-ма души, а броят на ранените гони 100.

Екипът на „Българолюбие“ изказва своите искрени съболезнования към близките на опечалените!

Автор: Георги Тойчев

Дата на пост

31 август, 2022

Сподели

Дата на пост

31 август, 2022

Сподели

Напиши коментар