sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
72
down
down
26
heart
heart
135

Екопътека „Марина река“ и нейната приказна магичност

табелата на екопътека Марина-река

Знаеш колко уникални места има в България, колко спиращи дъха са, и как посещението им оставя следа у теб за цял живот. Говорим за местата, където се срещаш с истинския рай на Земята, в твоята обичана родина. Кътчетата, които носят емоция, която винаги можеш да си спомниш. Емоция, която сякаш те белязва за цял живот, украсява мирогледа ти и дава на сърцето ти нови хоризонти за мечти. Е, приели сме присърце задачата да ти представяме още и още от тези места.

Сещаш се за онзи човек, който всеки има в живота си – винаги сигурен в своята правота. Особена е страстта, с която същият този човек защитава гледната си точка и начинът, по който е сигурен в твърдението си. Твърдение, което винаги може да бъде погледнато от няколко гледни точки. Почти толкова сигурни сме, че вероятно не си чувал за красивото място, за което ще ти разкажем днес.

„Марина река“ е екопътека в Природен парк „Странджа“, където наблюдаваме няколко явления с приказен характер. Тази екопътека пази у себе си зелената терциетна флора. В началото не бяхме сигурни как да разбираме този факт, но след това всичко се изясни и приказката започна.

Из екопътеката в Страджа

Екопътека-странджа

Кадър: The traveller

Терциер е времето между измирането на динозаврите и началото на последната ледникова епоха. По време на тази епоха растителността в цяла Европа е покрита с 25 м. лед и точно в същия период планината Странджа е единствената част на континента, която не е покрита с дебела ледена покривка. Поради тази причина и до днес, много от растенията там са уникални по рода си и много древни – на около 65 млн. години. Представяш ли си? Растения, които са връстници на динозаврите, виреят у нас и можеш да ги видиш с очите си.

Би било интересно да се докоснеш до тях, да ги помиришеш и усетиш, а още по-интересно може да е запознанството от близо с факти за тях. Какво имаме предвид? Тази чудатост, за която пишем, е напълно възможна. Приказката продължава – част от екопътека „Марина река“ е ботаническа класна стая на открито. Тази класна стая е с чинове, маси и дъска, но тук не се решават задачи по математика, а се разглежда произходът на растения като зелениката и тисовото дърво. Същата класна стая е като вълшебното място в гората, където принцесата от приказката може да се скрие, а дори и да узнае нещо ново за красивата българска природа.

В притодния прак Странджа

Природен-парк-странджа

Кадър: The traveller

Във всяка българска приказка има както красиви растения, които помагат на принцесата, така и интересни животни. И тази история не прави изключение. В пределите на екопътека„Марина река“ има много застрашени и защитени видове риби, птици, интересния вид дива котка, вълци, сърни, благородни елени, гущери, костенурки и др. Все диво-красиви същества, които придават още по-вълшебно настроение на едно такова посещение до екопътека „Марина река“.

Също толкова сигурни като човекът,  който ти споменахме в началото, заявяваме, че вече знаем, че това е следващото място в България, което ще искаш да посетиш. И това няма да се случи заради приказната магичност, с която ти го представихме, а заради реалната красота на българската природа. Такива места носят чистота и заслужават нашето смирение и възхищение. А и всеки би искал да си подари един удивителен ден сред природата, докато научава нови неща, нали?

Дата на пост

29 юли, 2023

Сподели

Дата на пост

29 юли, 2023

Сподели

Напиши коментар