sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
71
down
down
26
heart
heart
135

151 години от рождението на Гоце Делчев

Преглеждания: 292Преглеждания на ден: 1
Портрет на Гоце Делчев

На днешния 4-ти февруари отбелязваме 151 години от рождението на един от най-великите българи. Революционер, борец за свобода, водач, идеолог и лидер на ВМОРО – така можем да опишем накратко Гоце Делчев.

Георги Делчев (както е рожденото му име) се появява на бял свят в Кукуш. Учи в родния си град, а по-късно – в Солун и в София. В Гръцко се запознава с Даме Груев, Гьорче Петров и Борис Сарафов и създава таен революционен кръжок. Именно заради него, само месец преди дипломирането си, той е отстранен от Военното училище в София.

Птичи поглед на сградата на Военното училище в София
Сградата на Военното училище в София

Решава да се захване сериозно с казуса на българите в Македония, останали под турско робство. Обикаля местността, агитира и проповядва на хората, организира погранични пунктове, осигурява оръжие и бива ревизор на четите.

През март 1903-та година при една от акциите с четата му взривяват моста на железопътната линия София – Одрин. Два месеца по-късно Гоце Делчев и хората му биват обкръжени в с. Баница. След подаден сигнал за местонахождението им, Хюсеин Тефиков – бивш съвипустник на Гоце Делчев, затваря селото. При опита за бягство и започналата престрелка лидерът на ВМОРО пада убит. Смъртта му е огромен удар не само за организацията, но и за всички борещи се за свобода.

Към днешна дата гробът му се намира в църквата „Св. Спас“ (Северна Македония). След смъртта му започват спорове за националността на Гоце Делчев и произхода му. Въпреки че той е бил с българско самосъзнание, което постоянно изтъквал, не без помощта на уклончивата родна политическа власт и лъжливата македонска пропаганда, текат многогодишни спорове за това чий герой е Гоце Делчев.

Апостола на Македония (географското наименование на български район) е приет за национален герой, а спомените за него са все така ясни. Неговото име носят град Гоце Делчев, селата Делчево и Ново Делчево, както и много училища, улици и квартали в пределите на България. Паметници на героя са издигнати във Варна, Благоевград, София, Русе, Димитровград и др. На негово име са кръстени още хребетът Делчев, както и върховете Делчев връх (най-високият връх на планината Славянка) и Делчев (намиращ се на о-в Ливингстън).

Поклон пред паметта му!

Дата на пост

4 февруари, 2023

Сподели

Дата на пост

4 февруари, 2023

Сподели

Напиши коментар