sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
72
down
down
26
heart
heart
135

Летен Симеоновден

Преглеждания: 370Преглеждания на ден: 1
Икона на Свети Симеон

С тарите хора казват, че в живота ни случайности не съществуват и всяко едно съвпадение е отчетено от нашите сетива с причина. Дали това е така, ние от „Българолюбие” не се наемаме да конкретизираме, но сме склонни да приемем с лека усмивка и „намигване“ за едно по-добро бъдеще именно този тип (не)видими знаци.

Защо ви казваме всичко това? Защото днес – на 1-ви септември, публикуваме първия си материал след близо едногодишна пауза. Пауза, в която използвахме всеки ден, за да подготвим и изградим новата, по-развита концепция на проекта „Българолюбие”. Близо 365 дни на (не)видими за хората около нас труд, лишения, множество срещи с хора и десетки хиляди изписани думи, които тепърва ще имаме удоволствието да ви представим. 300, че и повече, дни на надежди, съмнения и вяра в това, което правим, макар и скрито от вашите погледи. От днес нещата започват да излизат наяве. Завесата се вдига и осветява нашето ново начало. За нас годината започва именно днес, така че…

Честита нова година от екипа на „Българолюбие“!

…Още ли се чудите защо бяха нужни тези встъпителни думи? Разбираме ви. Доверете ни се обаче и продължете да четете, за да намерите отговор на всички, възникнали в съзнанието ви въпроси.
Дами и господа, познати и тепърва запознаващи се с „Българолюбие“ – време е за първия материал от нашето ново летоброене. Приятно четене!

Днешният 1-ви септември е изключително важен за църковната вяра и за целия християнски православен свят. На този ден почитаме паметта на преподобния Симеон Стълпник, отбелязвайки годишнина от неговия последен земен път. Казано с други думи – днес отбелязваме Летния Симеоновден – началото на Църковната година и изпълненото със символи начало на есенната оран и сеитба. Някои от въпросите ви вече получиха своите отговори, нали? Но нека продължим по същество…

Симеон Стълпник умира на 1-ви септември 460-та на преклонната възраст от 103 години. Той е описван в църковните книжа като покровител на селскостопанския труд, тъй като преди да постъпи в манастир и да отдаде живота си на вярата, е изкарвал прехраната си като пастир. В различните краища на нашата родина пък се срещат разновидности в името – празникът се нарича още „Симеон орач“, Симеон сърп“, както и „Земеделската нова година“. Посланието е ясно – новото начало е настъпило, а семената за посев се заравят в земята с надежда за добра и богата реколта. Не можем да скрием и тук леката си усмивка, пишейки тези думи, но няма да изпадаме в нови авторски размишления, а директно минаваме нататък…

Снимка на кошница с орехи и ябълка

С такова богатство от символи Симеоновден няма как да не бъде и изпълнен с множество ритуали. Най-ярките от тях са свързани със зърното, трапезата и добитъка. В навечерието на Църковната нова година посевите се освещават в църквата, а в зърното се поставя нанизана на червен конец смесица от малки предмети с голямо значение – орехи, плодове, монети, както и пепел от дървото, горяло на Бъдни вечер. Преди да седнат на трапезата, нашите прадеди са отделяли нужното внимание на воловете – за тях се приготвяли кравайчета, били хранени с пшенични питки, а през целия ден хората се изправяли в знак на уважение към минаващите по улицата животни. Курбанът за празника пък се приготвял от петел или черна кокошка. На масата още място намирали зелник и задължително усукана прясна пита. Нейното разпределение също е повече от любопитно – попаднала в ръцете на орача, той я делял на четири. Първото парче хвърлял на изток по посока изгрева, второто било за воловете, третото заравял в земята, а четвъртото заделял за себе си. След това обличал чиста бяла риза и потеглял към къра.

Освен църковен Симеоновден е и личен празник на хиляди у нас. Своя имен ден честват всички, носещи имената Симеон, Моника, Симо, Симона и техните производни. Желаем им от все сърце здраве, любов и късмет. Нека надеждата за по-добри дни не ги напуска никога, а новата (макар и не календарна) година им донесе само хубави емоции.

Последното отправяме също към нас, а и към вас, скъпи читатели!

Дата на пост

31 август, 2022

Сподели

Дата на пост

31 август, 2022

Сподели

Напиши коментар