sad
sad
13
angry
angry
13
up
up
52
down
down
24
heart
heart
110

145 години от Освобождението на Пловдив

Преглеждания: 249Преглеждания на ден: 1

На 16-ти януари се навършва годишнина от най-паметния ден за втория по големина град у нас. Именно тогава руската армия, подкрепяна от български доброволци, навлиза в града. Ето обаче как се случва това.

След Освобождението на Пазарджик руснаците изготвят план, който предвижда настъпването им към Пловдив по две линии – кавалерийската част, водена от командир Краснов, се придвижва по поречието на р. Марица, а колоната на ген. Шувалов – през брод край с. Айрене. Турците, начело със Сюлейман паша, решават да отстъпят към Родопите, но са настигнати от хората на ген. Шувалов. По този начин се открива възможност за навлизане в града пред Втори Драгунски ескадрон, която командир Бураго не пропуска и атакува, увличайки след себе си целия руски арсенал. Пловдив е превзет, а на следващата сутрин пристига ген. Гурко, който оповестява Освобождението на града с празничен молебен.

освобождението на пловдив

Екипът на ,,Българолюбие’’ честити годишнината на всички живущи, родени или свързани по някакъв начин с града. Бъдете здрави, горди и познавайте своята история!

Дата на пост

16 януари, 2023

Сподели

Дата на пост

16 януари, 2023

Сподели

Напиши коментар