sad
sad
13
angry
angry
13
up
up
53
down
down
24
heart
heart
111

145 години от Освобождението на Русе

Преглеждания: 158Преглеждания на ден: 1
цветна картинка от освобождението на русе

Днешният 20-ти февруари е по-специален за един определен български град. Именно на тази дата се отбелязва годишнина от освобождението на Русе.

По време на Руско-турската война градът се превръща в мощен укрепен район, поради териториалната си важност. Въпреки че русенци са силно засегнати от военните действия – начислени са им допълнителни данъци, подложени са на грабежи и артилерийски обстрели, те активно подпомагат руската армия с разузнавателни сведения. Много от мъжете се включват в армията и Българското опълчение.

черно-бяла снимка от освобождението на русе

След като бива превзет Плевен в началото на февруари 1878-ма година, пред руско-българската армия се открива път към Русчук (тогавашното име на града). Сключва се примирие, което гласи, че четириъгълникът Русе – Силистра – Варна – Шумен трябва да бъде освободен от турско присъствие в седемдневен срок. На 20-ти февруари руско-българската армия навлиза в града, водена от ген. Тотлебен.

Традиционно на днешния празничен ден в Русе се отслужва благодарствен молебен, след който се представя възстановка на събитията. Тържеството приключва с поднасяне на цветя и венци пред Паметника на свободата.

Честит празник, русенци! Ценете свободата си и познавайте своето славно минало.

Дата на пост

20 февруари, 2023

Сподели

Дата на пост

20 февруари, 2023

Сподели

Напиши коментар