sad
sad
13
angry
angry
13
up
up
52
down
down
24
heart
heart
110

Спорната първа „МИС България“

Преглеждания: 186Преглеждания на ден: 1

На днешния ден преди 115 години в град Кукуш се ражда Радка Йосифова. Детството й никак не е лесно, живее в бедност и постоянни опасности. По време на Междусъюзническата война родният й град е опожарен до основи, а тя е принудена, заедно със семейството си, да се премести в София. Проявява интерес към пеенето и завършва столичната Музикална академия.
Известността си придобива покрай конкурса за красота, като съвсем случайно попада „под прожекторите“. През 1929-та година по спешност се организира първото издание на „Мис България“ – получили сме покана за участие на „Мис Европа“ и трябва да изберем дама, която да ни представлява.
Заедно със своя приятелка Радка отива на конкурса, но не като участничка, а като зрител. Мащабното събитие привлича огромен интерес и залата е препълнена. Писателят Добри Немиров, който бил член на журито, я забелязва в тълпата и я качва на сцената. Настоява да вземе участие в конкурса. По-късно Радка споделя, че била изключително притеснена, защото всички кандидатки за приза били гримирани, накичени и натруфени, а тя не можела да се похвали с нито едно от изброените. Също така била неподготвена – не знаела нито как да се държи, нито какво да прави. При появата й на сцената обаче публиката ахва, а аплодисментите дълго не спират. Въпреки това за победителка бива избрана Люба Йоцова – дъщеря на един от главните спонсори на мероприятието. Познат сценарий, а?
В залата става горещо. Публиката недоволства и яростно твърди, че Радка заслужава приза. Виковете и освиркването поставят журито в неловка ситуация и те са принудени да провъзгласят Йосифова за любимка на публиката. В крайна сметка обаче титлата остава при Люба, която впоследствие завършва втора на „Мис Европа“.

Черно-бели портретни снимки на Радка

След конкурса Радка е известна и разпознаваема личност, но това по никакъв начин не я променя и тя остава здраво стъпила на земята. Преподава пеене във ВИТИЗ близо две десетилетия, а учениците й разкриват, че била истински отдадена в работата си и обръщала специално внимание на всеки. Създава семейство с инженера Константин Йосифов, от когото има две деца. Радва се на завидно дълголетие и здраве, въпреки забързаното софийско ежедневие. Напуска този свят през 2012-та година на 104 години.

Дата на пост

19 януари, 2023

Сподели

Дата на пост

19 януари, 2023

Сподели

Напиши коментар