sad
sad
17
angry
angry
20
up
up
72
down
down
26
heart
heart
135

Зад всеки успял мъж стои една велика жена

Преглеждания: 1 330Преглеждания на ден: 2
черно-бял-портрет на Васил и Жана Гендова

На днешния 14-ти февруари се навършват 47 години от смъртта на Жана Гендова. Тъй като за голяма част от широката общественост името ѝ незаслужено не говори нищо, днес ще се опитаме накратко да ви запознаем с нейната личност.

Гендова се появява на бял свят в Сливен в самия край на 19-ти век – на 22-ри декември 1899-та година. Любовта ѝ към сценичното изкуство я кара да запише в Берлин, където се запознава с Васил Гендов. Привличането от пръв поглед, съчетано с общите стремежи на двамата, кара младите да дадат началото на една голяма любов, продължила до края на дните им.

черно-бял портрет на Жана Гендова

Тандемът Васил и Жана Гендови с право могат да бъдат сочени като пионери на българското кино. Жана пламенно подкрепя идеите и мечтите на своя любим, докато той, виждайки в нейно лице музата на живота си, не спира да твори. Първият роден филм „Българан е галант“ излиза на екран не без финансовата помощ от страна на Жана. Тя дава всичките си спестени 500 лв, за да сбъдне мечтата на Васил, изричайки думите:

„Започни филма!“

След успешната премиера, провела се в столичния „Модерен театър“, Гендови основават първата българска продуцентска къща – „Янтра филм“. Въпреки тежките времена и честата критика към тяхната работа от страна на местната „интелигенция“, двамата не се отказват. Тяхно дело е и първият филм със звук у нас, който е базиран върху живота на Васил Левски. „Бунтът на робите“ предизвиква масов отзвук, разнопосочни мнение и бива свален от екран по „дипломатически“ причини. За да го завършат пък, Гендови ипотекират своя апартамент и заживяват при роднини.

Впоследствие двамата участват още в основаването на Съюза на филмовите дейци, където председателства Васил, както и в създаването на музей на киното – днешната национална филмотека. Макар никога да не получават заслуженото признание, до края на дните си те не спират да работят за развитието на българското кино, където влагат и последните си пари.

сцена от филм на Васил и Жана Гендови

Жана Гендова си отива от този свят през 1976-та, 6 години след кончината на своя любим Васил.

Поклон пред паметта й!

Дата на пост

14 февруари, 2023

Сподели

Дата на пост

14 февруари, 2023

Сподели

Напиши коментар