sad
sad
13
angry
angry
13
up
up
52
down
down
24
heart
heart
110

Капитан Петко Войвода – Примерът за борбеност, родолюбие и мъжество

Преглеждания: 320Преглеждания на ден: 1
черно-бял портрет на капитан Петко Войвода

На 7-ми февруари 1900-та година от този свят си отива един велик българин. Отива си обаче само тялом – в съзнанието на хората той е все така жив и все така пример за подражание относно ценности, родолюбие и мъжество. Революционер, защитник на онеправданите и бунтовник за свобода – така накратко можем да опишем Петко Калоянов, по-известен като Капитан Петко войвода.

Едва 15-годишен пред очите му турци съсичат неговите брат и братовчед, събуждайки с това си действие българския лъв. На 17 вече е предводител на хайдушка чета, а отговорниците за смъртта са убити. Последват още няколко разбивания на турски потери, с които четата си спечелва уважение и слава. При едно от сраженията Петко е пленен и изпратен в затвора. Прави опит за бягство, но е заловен и взето решение да бъде преместен. По пътя напива пазачите си, убива ги и се спасява. Заминава за Италия, където заедно с Джузепе Гарибалди организират прочутата „гарибалдийска дружина“, съставена от 220 италианци и 67 българи, която участва в Критското въстание.

Завръща се в България, за да продължава своята бунтовническа дейност. Участва в Руско-турската война и доживява освобождението. Установява се във Варна, но бива оклеветен за опит за атентат срещу тогавашния министър Стефан Стамболов. Имотите му са конфискувани, спестяванията иззети, а жена му – изгонена от дома им. Петко войвода пък бива изтезаван близо 5 месеца – пребиван, измъчван и живеещ в нечовешки условия. След падането на Стамболов бива пуснат и се завръща във Варна. Умира през 1900-та година на 55 годишна възраст.

Капитан Петко войвода има над 20 паметника в България, а десетки улици носят неговото име. Посветени са му множество народни песни, написани са книги и стихове, заснети са филми в негова памет. На остров Ливингстън (Антарктида) на името на бележития българин е наречен връх Петко войвода. По случай 160-годишнината от рождението на войводата през 2004-та в Рим е открит негов паметник, редом до този на Гарибалди.

Паметникът на капитан Петко Войвода в Рим
Паметникът на българина в Рим

Поклон пред паметта ти, Капитане!

Делото ти никога няма да бъде забравено. 

Дата на пост

7 февруари, 2023

Сподели

Дата на пост

7 февруари, 2023

Сподели

Напиши коментар